Köszöntjük weboldalunkon!

Loading...
Kosár: (0)

Az Ön bevásárlókosara üres.

Hasznos információk

A vetítővásznak minőségi besorolása

Avagy: Mit várhatunk el a különböző vetítővásznaktól? Tanácsok a vetítővásznak minőségének megítéléséhez, a megfelelő termék kiválasztásához.

Mechanikai tulajdonságok.

Rolós vetítővásznak: A leggyakoribb és legkedvezőbb árú mechanikai kialakítás. A szövet minden esetben vékony, hogy a visszacsévélő rugó ereje a szövet tömegét képes legyen megemelni és a felgöngyölés könnyen menjen, ne akadályozza azt a szövet merevsége. A vékony szövet alkalmazásának következménye, hogy sohasem ad tökéletesen sík, vetítő felületet. Oldalról rátekintve vagy oldalsó ún. „súrló fény” hatására a felületen hullámok láthatók. Ez normális jelenség. Amennyiben a hullámok olyan erőteljesek, hogy már nem csak oldalról észrevehetők, hanem a vetített képet is befolyásolják, szemből vetítve a képszélesség kétszeresének megfelelő távolságról nézve is láthatók, zavarók és ezáltal a kép esztétikai élvezetét befolyásolják, akkor tegyen minőségi kifogást, forduljon forgalmazójához és kérje a vászon cseréjét vagy válasszon más szerkezetű megoldást!
A vászon kihúzása kézzel történik, ekkor megfeszítjük a belső rugót. A vetítővászon kihúzáskor a csévélés minden tengely körbeforduláskor egyszer megállítható. Ez azt jelenti, hogy a vászon alsó szélének pozicionálása 10-20 cm-nél pontosabban nem lehetséges. A visszacsévélés általában nagy sebességgel történik és a visszazáródás csapódó hanghatással jár (kivéve az ún. „slow retraction” vagy fékezős mechanikájú vásznak), ami a szövetet nagyobb erőhatásnak teheti ki. Amennyiben lehetséges érdemes a visszacsévélést kézzel finoman lassítani, visszakísérni. A folyamatos erőhatás következtében idővel megnövekedhet a szövet hullámosodása (a szövet megnyúlik) további esztétikai problémákat okozva. Többéves tapasztalatok alapján a hullámosodás általában a 2 méter szélességet meghaladó méretek felett válhat zavaróvá, azonban statikus képek (diavetítés, üzleti bemutatók) esetén a jelenség nem zavaró. Mozgóképes (mozifilm vagy videó) felhasználásra érdemes motoros vagy feszített kialakítású vásznat választani.

Motoros vetítővásznak: A felcsévélést és kiengedést beépített motor végzi, ezért csak azok a hullámproblémák, láthatók, amelyek a szövetek sajátosságai. Az egyenletes le- és felcsévélésnek köszönhetően a felület nincs kitéve további erőhatásoknak, így a szövet hosszabb távon használható marad. Vezérlése fixen szerelt kapcsolóval vagy különböző (infra, rádiós, projektorról trigger jellel vezérelt) távvezérléssel történhet. Ha nincs külön feltüntetve, mindig csak a mechanikus kapcsolót tartalmazza a csomag. Felszerelését feltétlen ajánlott elektromos szerelésben jártas szakemberre bízni.

Feszített rendszerű vetítővásznak: A vetítési felület anyaga méretváltoztató, rugalmasan nyújtható. A befogadó keret vagy oldalfeszítő szál általában nagyobb, mint a szövet, így megoldott az állandó erőhatással történő, egyenletes megfeszítés. Ez a feszítés és az anyag rugalmassága biztosítja a felület simaságát. Vetítési szempontból ez a rendszer adja a legtökéletesebb, sík felületet. A fix keretes rendszerű vásznak feszítésekor körültekintően kell eljárni, követni kell az összeszerelési útmutatóban leírtakat, nehogy egyoldali, egyenetlen túlfeszítéssel maradandó nyúlást, károsodást szenvedjen az anyag. A motoros, oldalfeszítéssel rendelkező vetítővásznaknál a feszítés mértéke állítható, ezt érdemes az első használat előtt beállítani.

Hordozható vetítővásznak. Leggyakrabban a háromlábú „tripod” vetítővásznakat jelentik. Anyaguk mindig valamilyen vékony szövet, hogy ne legyen túl nehéz. A vetített felület simasága nem minden szerkezetnél biztosított ezért a kiválasztásnál kérje szakember segítségét. A nagy méretű (180 cm szélesség feletti) vetítővásznak használatánál gondoljon a huzat hatására, ami a nagyméretű, de túl könnyű szerkezeteket felboríthatja, eldönti és balesetet okozhat. A könnyű, sok műanyag elemet tartalmazó szerkezet, mindig gyengébb mechanikai minőséget sejtet.

Méretek és méretarányok.

Amikor a gyártók megadják a vetítővászon méretét, az mindig a szövet méreteit jelenti, legfeljebb 1% tűréssel. A tokozat pár cm-el szélesebb, a látható, vetíthető képméret pedig kisebb. A látható képméret csökkenésének oka a fekete sávkeret. Erre optikai képbeállítási és esztétikai okokból van szükség. A fekete sávkeret szélessége változó. Rolós és motoros vetítővásznaknál általában 5-5 cm bal és jobb oldalt. Tehát a vetítővászon névleges méretéből általában 10 cm-t elvennünk, hogy a vetíthető szélességet megkapjuk. A házimozi alkalmazásokhoz fejlesztett termékek rendelkezhetnek ún. felső fekete kifutóval, ami a mennyezetre szerelt vetítővásznak alsó szélének beállítását segíti. A felső fekete kifutó mérete nagyon eltérő lehet. Amennyiben ez fontos kiválasztási szempont, nem árt előre tisztázni a pontos méreteket.
Fényvisszaverési tulajdonságok.

A matt fehér vetítővászon fényvisszaverési hatásfoka a meszelt falhoz képes megközelítőleg 10%-al jobb, azonban homogenitása kiemelkedő. Ezáltal a teremben vagy moziszobában minden irányból ugyanolyan minőségű és fényerejű, színtorzulások nélküli képet láthatunk. Léteznek ún. reflektív ill. retro-reflektív, fényvisszaverést erősítő felületek is, azonban ezeknél a látószög erősen lecsökken. Manapság a vetítők megnövekedett fényereje miatt ezeket a megoldásokat már nemigen alkalmazzák. A házimozi alkalmazásoknál kontraszt növelő felületeket is lehet választani, azonban itt az árkülönbség jelentős lehet, komoly megoldást csak a high-end gyártók kínálnak. Fontos megjegyezni, hogy a kontrasztnövelő hatást csak teljesen besötétített szobában lehet érzékelni és a kontrasztnövelő hatás a fényvisszaverés hatásfokának romlásával jár. A megfelelő felület kiválasztásánál kérje szakember segítségét és lehetőség szerint győződjön meg hatásosságáról!

Felszerelési tanácsok.

Különös tekintettel az elektromos vásznak felszerelésére, legjobb azt szakemberre bízni. A rosszul beüzemelt (elektromos hálózatra kötött és végállás-pozicionált) berendezés meghibásodhat és érintésvédelmi problémákat is felvethet. A rolós vetítővásznak felszerelésénél az erős, biztonságos rögzítés mellett gondoskodjon róla, hogy a tokozat vízszintes legyen!

Tartósság, tisztíthatóság. A tapasztalatok alapján azok a vetítővásznak, amelyeknek szövete ténylegesen szövetbázisú, tartósabbak. A csupán műanyag hordozó réteg első, hátsó festésével kialakított termékek a használat során hullámosodhatnak. A feszített vásznak tartóssága kiváló. Telepített állapotban nincs olyan ismert tényező, ami az idő során rontja használati értéküket. A motoros vásznak tartósságát alapvetően a beépített motor határozza meg. Funscreen Premium Plus termékek nagynyomatékú csőmotorokkal szerelt változatok minősége példás. Motorhibák gyakorlatilag nincsenek. Ezt előrevetíti a motorokra vállalt 2 év garancia is. A távol keleti, egyszerű aszinkron motorral szerelt termékekre sem jellemző a meghibásodás, azonban ezek nem érik el a csőmotorok színvonalát, nagy igénybevételnek kitett felhasználásokhoz (színház, közösségi mozi…stb.) nem ajánlott a használatuk. Az esetleges zavarokat általában a hozzá nem értő szerelés, a végálláskapcsolók helytelen beállítása, eltekergetése okozza. Az állványos vetítővásznak meghibásodásai alapvetően mechanikai eredetűek. Alapvető szabály, hogy az azonos méret mellett a drágább, nehezebb szerkezet jobb, erősebb, stabilabb, tartósabb.

Tisztítás.
Mindig a gyártók ajánlásai alapján, de általában a lágy szappanos vízzel való tisztítás megengedett.

Minőségi kifogások, hibák és azok kezelése.
Garanciálisnak tekinthető hibák. Alapjában véve minden olyan hiba garanciálisnak tekinthető, amely a termék rendeltetésszerű használatát akadályozza és a hiba a garancia ideje alatt a rendeltetésszerű használat során
keletkezett. A vetítővásznakat a gyártók alapvetően általános beltéri, mint irodai, tantermi, háztartási környezetben
stb. történő használatra készítik. Az ettől eltérő használati környezetben, mint kültér, erősen nedves, savas, poros környezet a garanciát kizárja. Szintén kizárja a garanciát a helytelen szállításból, rögzített vetítővásznak esetén a szakszerűtlen szerelésből a nem rendeltetésszerű használatból eredő hibák is. Nem kezelhető garanciában a műanyag elemek töréséből eredő, a vetítővászon szövetének sérüléseiből (szakadás, kilyukadás, tisztítás utáni foltosodás) eredő hibák. Amennyiben a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban kapja később sérülési ill. esztétikai jellegű hibákra már nem hivatkozhat. Amennyiben a csomagolás sérült, bontott, nem „originál” kérje a termék kicsomagolását átadáskor és győződjön meg sértetlenségéről!